Yeon Koung Kim Sorunsalı

Bu yazımızda size yılan hikayesine dönen Yeon Koung Kim transferinin ayrıntılarını ve olayların gelişimini anlatmaya çalışacağız. Öncelikle olaya müdahil olanları tanıtalım. Heungkuk, futbol ve voleybol yatırımlarıyla tanınan bir kulüp. Yeon‘ın transfer haklarını ellerinde bulunduruyorlar. Kore Ligi’nde Pembe Örümcekler (Pink Spiders) isminde bir takımları var. KOVO (Kore Voleybol Federasyonu), sadece Kore’deki profesyonel voleybol liglerinin işleyişinden sorumlu. Milli takımla ilgili konulara müdahil olmuyorlar. KVA (Kore Voleybol Birliği), uluslararası organizasyonlarla ve oyuncuların sorunlarıyla ilgileniyorlar.

Fenerbahçe bayan voleybol takımınına 2013 CEV Şampiyonlar Ligi‘ne katılabilmesi için özel davetiye (wild card) verilmediğinin açıklanmasının hemen ardından Yeon‘ın – o zamanki – menajerinin Fenerbahçe’ye aşağıdaki belgeyi faksladığı haberi yayıldı.

Belgede 28 Nisan 2011 tarihinde Heungkuk Sigorta ile Fenerbahçe Spor Kulübü arasında yapılan kontratın 2012-2013 sezonu için yenilenmeyeceği söyleniyor. Bildiğiniz gibi, Yeon ile yapılan sözleşme son yılı opsiyonlu olmak üzere iki yıllıktı. Yeon‘ın transfer haklarına sahip olan Heungkuk‘un kontrattaki opsiyon hakkını kullandırtmayacağı 9 Nisan 2012 tarihinde öğreniliyor. Yani, takımımızın Türkiye Şampiyonası’nda finale çıkamamasının hemen ardından. Ancak, bu belgenin yasal bir hükmü yok, zira Heungkuk yönetimi Yeon’la görüşmeden, aceleyle atmış bu adımı.

2012 CEV Şampiyonlar Ligi‘ndeki performansı ile pek çok kulübün gözünü kamaştıran Yeon Koung Kim‘i transfer etmek için Türkiye‘den Fenerbahçe, Eczacıbaşı ve Galatasaray, Azerbaycan‘dan Rabıta ve Azerrail, Rusya‘dan ise Dinamo Moskova girişimde bulundu. Heungkuk Sigorta ise Yeon‘la görüşmeden kesenin ağzını en çok açan Azerrail Bakü ile anlaştı (Azerbaycan takımının 1.5 milyon Euro teklif ettiği söyleniyor). Bu nasıl mı oldu? Heungkuk Yeon’ın voleybola ilk başladığı kulüp ve onu yetiştiren kulüp olarak oyuncu belli bir yaşa gelene kadar transferi hakkında söz sahibi. Aslında benzer bir uygulama bizim ülkemizde de var. 2009’da henüz 21 yaşını doldurmamış olan Naz Aydemir‘in Fenerbahçe‘ye transferinde de Eczacıbaşı‘nın izni gerekiyordu. Mehmet Ali Aydınlar o günlerde bu transfer için epey mesai harcamıştı. Ancak Eczacıbaşı bu transfer sırasında Heungkuk‘un yaptıklarına benzer hiçbir girişimde/müdahalede bulunmamıştı. Belli ki Kore’de işler farklı yürütülüyor 🙂

Kendisinden habersiz olarak Azerrail ile anlaşılmasını kabul edemeyen Yeon, Azerbaycan Ligi’nin zayıflığını ve Azerrail takımının çok güçlü olmamasını bahane ediyor. İşte bu dakikadan sonra kılıçlar çekiliyor. Heungkuk Kim’e sadece iki seçenek sunuyor: Azerrail‘in 1.5 milyon Euro’luk teklifi, Kore Ligi’nde Pembe Örümcekler forması. KOVO‘yu arkasına alan Heungkuk‘un eli güçlü, ancak Yeon geri adım atmıyor. Bunun üzerine KOVO, oyuncumuzu profesyonel voleybol hayatını bitirmekle tehdit ediyor. KOVO‘nun aldığı karar sonrası Yeon Kore’ye dönse bile birkaç ay voleybol oynayamayacak. Kim bu resti görüp Kore’ye hiçbir koşulda dönmeyeceğini, gerekirse voleybolu bırakacağını söylüyor ve olay KVA‘ya taşınıyor. İşin ilginç yanı, kurumlarla bu sıkıntıları yaşayan Yeon Koreli voleybolseverlerden büyük destek görüyor. Koreliler Yeon‘ın kesinlikle Heungkuk‘a dönmesini istemiyorlar, zira bu kulüp sporcularının sırtından kazanacağı parayı birinci önceliği haline getirmiş ve aslında futbol kökenli olduğu için voleybolun geleceğini pek de umursamıyor. Yeon Heungkuk’un bünyesine kattığı ilk voleybolcu. Zaten bunca hengâmeden sonra bir daha voleybolcu transfer edemezler kolay kolay!

Yeon’ın temsilcileri yazımızın başında bahsettiğimiz belgenin yasal bir hükmü olmadığını iddia ediyorlar. Zira Yeon ile yaptıkları ilk sözleşme 30 Haziran 2012 tarihinde geçerliliğini yitirmiş. Başka bir deyişle, bu tarihten itibaren oyuncumuz serbest kalmış. Heungkuk, Yeon’ın yurt dışında – kiralık olarak – geçirdiği süreyi hesaba katmadığı için Korelinin serbest kalabilmesi için 2 yıl daha Pembe Örümcekler forması giymesi gerektiğini iddia ediyor. Altı yıl kuralı, Heungkuk’un değil, KOVO’nun getirdiği bir kural ve oyuncunun yurt dışında bir takımla sözleşme yapıp yapmamasına bağlı olarak değişmiyor. Yeon’ın transferi FIVB, transfer olunan kulübün bağlı olduğu kıta federasyonu (CEV), oyuncunun transfer olduğu spor kulübü (Fenerbahçe), oyuncunun transfer olduğu kulübün bağlı olduğu milli federasyon (TVF), oyuncunun bağlı olduğu orijin federasyon (KVA), oyuncunun en son oynadığı spor kulübünün (Heungkuk) onayları sonucunda gerçekleşebiliyor. Altı yıl kuralı KOVO tarafından getirilmiş bir kural, ancak KOVO‘nun Kim’in yurt dışına transferine engel olabilecek gücü yok. Bu yüzden KOVO’nun Heungkuk’un safında yer alması çok da korkutucu değil. İkincisi, Heungkuk zaten Yeon’la görüşmeden Fenerbahçe’ye kontratın feshedildiğini bildirerek kuralları çiğnemiş oldu. Yeon Azerrail’e transfer olduğunu Dünya Olimpik Elemeleri’nden döndüğünde öğreniyor. Dahası, Heungkuk, Yeon’dan 2011-12’deki yıllık ücretinin %25’ini talep etmiş (Yeon’ın ailesi olaya müdahale edince, %20’lik paya ikna olmuşlar). Kulübün Yeon’a köle gibi davrandığını gösteren böyle icraatları da karar mercilerinin gözünde olumsuz etki yaratacaktır. Yeon’ın dezavantajı ise, Heungkuk’taki menajeriyle bağlarını koparması. Zaten KOVO da bu yüzden Heungkuk’un safında yer alıyor. Diğer taraftan, KVA Başkanı Lim’in, Yeon için elinden gelen her şeyi yapacağını, Yeon’ın Kore voleybolu için çok değerli olduğunu söylediğini de belirtelim.

Özetleyelim: KVA vereceği kararda yerel kuralları (KOVO’nun kuralları) değil, FIVB’nin kurallarını gözetmek zorunda. KOVO da Heungkuk da Yeon’ın Pink Spiders oyuncusu olduğunu iddia ediyorlar. An itibariyle Yeon serbest. Bu yüzden Güney Kore’de bir takımda oynayamıyor, ancak yurt dışında oynaması için bir sakınca yok. Heungkuk Yeon’la anlaşmak istiyor, ancak Yeon’ın kendi menajeri olmasına (serbestliğinin devamı demek) sıcak bakmıyor. Dahası, Yeon’ın – başka bir kulüple anlaşması durumunda – sözleşmesinin en fazla bir yıllık olmasını istiyor.

Yeon‘ın voleybola bir yıl ara vermeyi düşündüğü söyleniyor. Koreli voleybolseverler Yeon’ı ABD, Rusya, İtalya ya da Türkiye vatandaşlığına geçmeyi düşünürse, destekleyeceklerini söylüyorlar. Bu dava sadece Yeon için değil, Kore voleybolu için de çok büyük önem taşıyor. Bildiğiniz gibi, sene içinde Kore’de bazı oyuncuların şikeye bulaştığı ortaya çıkmıştı. Kulüplerin oyuncular üzerindeki yaptırımlarının düzeltilmesi ve Kore voleybolunu yönetenlerin acizliği ve tutarsızlığının giderilmesi için Yeon-Heungkuk davası büyük bir fırsat olabilir.

Gördüğünüz gibi, Yeon sorunsalı 140 karakterlik Twitter dünyasında analiz edilemeyecek kadar karışık. An itibariyle, Kim‘in Türkiye’de kalmak istediğini, hatta buradaki takımıyla da uzun süreli bir anlaşma yapmaya gönüllü olduğunu biliyoruz. Türkiye’den ayrıldıktan sonraki röportajlarında Yeon Dünya Olimpik Elemeleri’nin bitimiyle kararını vereceğini, Fenerbahçe‘de kalmasının mümkün olduğunu her fırsatta dile getirmişti. Azerbaycan’a gitmek istemediği, Avrupa’nın büyük liglerinden birinde oynayacağı dışında hangi kulübe transfer olacağı ile ilgili başka bilgi verilmiyor, ancak söylenenlere göre, Koreli büyük ihtimalle Türkiye’ye gelecek. Halihazırda Yeon‘ı transfer etmek için bekleyen iki Türk takımı var: Fenerbahçe ve Eczacıbaşı. Fenerbahçe’nin bu transferde elinin daha güçlü olduğunu söyleyenler, Yeon‘ın Fenerbahçe’yle her konuda anlaştığını söyleyenler de var. Geçen sene Sokolova‘yla oynamanın voleybolunu çok geliştirdiğini dile getirmiş olan Yeon belli ki üst düzey oyuncuların bulunduğu bir ligde/takımda forma gitmek istiyor. Kore milli takımını çalıştıran Hyung-Sil Kim de Yeon‘ın Kore dışında oynamasını destekliyormuş.

Koreli elbette yıldızının parladığı bir dönemde para kazanmak ister. Profesyonel oyuncuların bu tutumları yadırganmamalı. Yine de bu sorunu para çözemeyecek gibi geliyor bize. Birkaç aydır meraktan kendini kaybeden Fenerbahçe taraftarları umarız voleybol kariyeri tehlike altında olan Yeon Koung Kim için empati yapar. Konuyla ilgili kararın cuma gününe (13 Temmuz) kadar sonuca bağlanacağının beklendiğini de belirtelim.

Düzeltme: Yeon ile ilgili kararın 13 Temmuz’a kadar açıklanacağı söylenmişti, ancak henüz konuyla ilgili bir gelişme yok.

DİPNOT: Bizim Fenerbahçe Spor Kulübü ile hiçbir bağımız yok. Okuduğunuz yazı Güney Koreli arkadaşımız Park Chang Soon‘un uzakdoğu basınınında çıkan haberlerden derlediği özetlerden, Inside-Volley forumlarında paylaşılan yorum ve haberlerden, voleybol fotoğrafçısı Gürkut Gürsoy (Twitter’da @kskrck rumuzlu hesabın sahibi) ve Vatan Gazetesi voleybol yazarı Murat Mert Yücekök (Twitter’da @yucekok rumuzlu hesabın sahibi) tarafından paylaşılan bilgilerden faydalanılarak yazılmıştır. Soru/yorum/eleştirilerinizi yazının sonuna yapabileceğiniz gibi, theyellowangels@gmail.com adresinden de bize ulaştırabilirsiniz.

About The Yellow Angels
Once a Yellow Angel Always a Yellow Angel.

7 Responses to Yeon Koung Kim Sorunsalı

  1. Pingback: Korea Volleyball Player News: Kim Yeon Koung Contract Problems

  2. Taylor says:

    Arkadaslar Yeon bundan sonra kurtulsunda su Koreli kulübünden hangi takimda oynarsa oynasin … o cok zor bir dönemden geciyor ona yardimci olmaliyiz sevgi mesajlari gönderelim twitter üzerinden hesabina … lütfen destek olun Kim’e.

  3. FreedomForKimYeonKoung

  4. Turan says:

    Harikasın admin. Kim konusunda en doyurucu bilgiyi sen vermişsin. Kim sorunsalının aslını astarını öğrenmiş olduk. Turan…

Leave a comment